stap in het avontuur kom bij ons spelen

stap in het avontuur, kom bij ons spelen

Horizontale groepen

Het werken in horizontale groepen houdt in dat kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar in de groep zitten.

Locatie Eindhoven werkt met de horizontale groepen: nul tot 14 maanden, 14 maanden tot 2 jaar en 3 maanden, peuters tot 3 jaar en peuters van 3 tot 4 jaar.

Locatie Waalre werkt met twee horizontale groepen: 0 tot 2 jaar en 2 tot 4 jaar

Het werken in horizontale groepen heeft ten opzichte van de verticale groep, waar kinderen van nul tot vier jaar bij elkaar in één groep zitten, grote voordelen:

  • Aandacht kan specifiek aangepast worden aan de behoeften van kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd
  • Er kunnen gespecificeerde pedagogisch medewerkers worden ingezet per groep
  • De groepsruimten en het speelgoed kunnen zo goed mogelijk aangepast worden op de leeftijd en de ontwikkelingsfase van het kind. Denk daarbij aan kleiner speelgoed voor oudere kinderen, dat je niet op een groep zou gebruiken waar ook baby’s aanwezig zijn
  • Op de basisschool zullen de kinderen ieder jaar naar een andere groep gaan en wanneer ze op een kinderopvangorganisatie vier jaar lang in dezelfde groep hebben gezeten is deze overgang een stuk groter
  • Vriendjes en vriendinnetjes uit de groep groeien uiteraard mee en wat is er stoerder dan ‘overgaan naar de grotere groep’?
  • Ervaring wijst uit dat op een verticale groep jongere kinderen meer aandacht krijgen en dat dit ten koste gaat van aandacht, activiteiten en focus op ontwikkeling voor de grotere peuters.
Maar uiteraard is er ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Door verschillende pedagogen in zowel binnen als buitenland is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het werken in horizontale ten opzichte van verticale groepen, die uitwijzen dat het beter is om te werken in horizontale groepen:
  • Aandacht van pedagogisch medewerkers in verticale groepen gaat meer uit naar verzorging in plaats van stimulering. En dit is ook begrijpelijk, wanneer een baby huilt, gaat daar instinctief je aandacht naar uit, ook als je bezig bent met bijvoorbeeld de spraakontwikkeling van een peuter.
  • Horizontale groepen zijn veiliger. Peuters spelen van nature wilder dan baby’s en dreumesen. In een verticale groep spelen peuters dan ook geremder om de jongste kinderen te ontwijken.
  • In verticale groepen richten de kinderen zich meer tot de pedagogisch medewerkers dan tot de andere kinderen, ook verbaal. Daarentegen richtten de kinderen in horizontale groepen zich meer tot elkaar; ze praten, spelen en verkennen meer samen.
Een aparte peutergroep is het ideale klimaat om peuters te laten te ontdekken, groeien en ontwikkelen. Het geeft pedagogisch medewerkers de kans om te focussen op voorbereiding op de basisschool en het geeft de oudere kinderen de kans zich te optimaal te ontwikkelen.

Indien u meer wilt lezen over de voordelen van horizontale groepen, klik dan hier voor wetenschappelijke onderzoeken van bekende pedagogen.

 

Locatie Eindhoven

Het Avontuur Kinderopvang
Sint Gerardusplein 24A
5644 NG Eindhoven
040-2127733
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersoon: Iris Tielemans
directeur

Locatie Waalre

Het Avontuur Kinderopvang Waalre
Raadhuisstraat 72
5582 JG Waalre
040-8200335
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersoon: Iris Tielemans
directeur